Investeren in bedrijven: geluk of vaardigheid?

Steeds meer aanbieders van bedrijfsfinanciering betreden de markt. Naast nieuwe ‘fintech’ platformen zijn door de lage rentetarieven ook institutionele beleggers en grote bedrijven op zoek naar disruptieve innovaties, steeds vaker aanbieders van financiering. Allemaal zijn zij op zoek naar goede bedrijven om in te investeren, middels (converteerbare) leningen en/of participaties.

Maar hoe zijn de nieuwe rendement gedreven aanbieders van financiering in staat de juiste bedrijven te selecteren om in te investeren? Is dat niet meer geluk dan wijsheid? Niemand is immers in staat de toekomst te voorspellen.

Of een investering in een bedrijf vanuit het oogpunt van rendement succesvol blijkt te zijn is in ieder geval sterk afhankelijk van de levensfase van het bedrijf. Succesvol investeren in een startup vergt aanzienlijk meer geluk dan succesvol investeren in een gevestigd familiebedrijf. In corporate finance termen is de geluksfactor het equivalent van risico en gewenst rendement. Hoe hoger de geluksfactor, hoe hoger het risico, hoe hoger het gewenste rendement op de investering.

Onderzoek laat zien dat private equity-fondsen een sterke persistentie vertonen qua prestaties. Dit impliceert dat het investeringsproces van deze investeerders gepaard gaat met vaardigheden en dat succes meer is gebaseerd op vaardigheid dan geluk. Michael Mauboussin, Head global financial strategies voor Credit Suisse, plaatst investeringsbeslissingen op het continuüm van ‘pure luck’ (loterij) vs ‘pure skill’ (schaken) meer aan de kant van geluk dan van vaardigheid. Hij heeft het dan wel over aandelenmarkten – en portfolio’s en hij benadrukt dat niet helemaal alleen geluk is, maar dat vaardigheden van investment managers wel degelijk het verschil maken.

Mauboussin verwijst naar een aardig testje dat je kunt doen om de geluksfactor in een activiteit te ontdekken. Namelijk door jezelf af te vragen of je met opzet kunt verliezen. Als dat het geval is dan moet er sprake zijn van een bepaalde vaardigheid in de activiteit. Als je dit testje los laat op het selecteren van bedrijven om in te investeren, dan lijkt het heel goed mogelijk om een bedrijvenportfolio aan te leggen dat een stuk minder presteert dan de gemiddelde benchmark van soortgelijke bedrijvenportfolio’s. Met opzet verliezen door te investeren in bedrijven die niet goed presteren, dat moet toch haalbaar zijn?

Dit betekent dan dat er meer vaardigheid dan geluk in het spel is bij het nemen van besluiten om te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven. Dit past ook bij het feit dat ondernemerschap en de kwaliteit van het management voor investeerders de meest bepalende factor is voor het nemen van een investeringsbeslissing. En er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat met behulp van assessments gevalideerde uitspraken kunnen worden gedaan over iemands ondernemerskwaliteiten.

Het doorlopen van een herhaalbaar investeringsproces met gedegen analyses van de welbekende financiële ratio’s en andere belangrijke aspecten zoals product, markt en concurrentievermogen doet het nemen van investeringsbeslissingen op het continuüm nog meer verschuiven naar vaardigheid.

Het kan voor nieuwe aanbieders van financiering dus lonen om te werken aan hun vaardigheid voor het maken van inschattingen van niet-beursgenoteerde bedrijven en hiervoor een investeringsaanpak te ontwikkelen. Mocht er al sprake zijn van een geluksfactor, dan kun je die in ieder geval proberen af te dwingen.

Advertenties

Over Martijn Röfekamp
Martijn is Managing Consultant bij Berenschot en werkzaam op het raakvlak van strategie en financiering. Hij adviseert klanten in de industrie, financiële en zakelijke dienstverlening en de (semi-)publieke sector. Martijn is trekker van Berenschot Capital Consulting dat ondernemers een duidelijk inzicht verschaft in het waardepotentieel van hun bedrijf. Met dit inzicht ondersteunt hij ondernemers bij vinden en verwerven van publieke en private financiering voor het realiseren van hun groeiplannen. Organisaties in de (semi-)publieke sector helpt Martijn bij het organiseren en financieren van samenwerkingsprojecten die een bijdrage leveren aan de versterking van de organisatie zelf én de lokale of regionale economie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: