Groei met portfolio acquisities

Alles tegelijk in de lucht houdenDe laatste tijd beginnen de overnames weer te komen.  Het is echter wel belangrijk om goed te kijken de goede groeistrategie te hanteren. Een methode is het overnemen van bedrijven die geen directe link heeft met de eigen activiteiten.

Overnames om een gehele andere markt te betreden was in de jaren ‘90 behoorlijk gebruikelijk. Vaak blijkt dit echter tot een mislukking te leiden en levert ontvlechting meer waarde creatie. Alleen de strak geleide conglomeraten, met stringente eisen zijn succesvol en lijken daarmee meer op private equity investeerder waarbij het concern dient als financieringsmaatschappij.

Dit kan dus wel succesvol zijn mits er goed management op zit en structureel strak wordt gestuurd.

Portfolio acquisities
WANNEER
Spreiding en diversificatie
KARAKTERISTIEKEN
fusie, overname of deelneming in andere markt of sector zonder integratie, conglomeraten, participatiemaatschappij
AANTREKKELIJKHEDEN
verbreding van de organisatie en diversificatie van activiteitenRisicospreidingStringente eisen t.a.v. selectie o.a. goed management, goed rendementen
RISICO’S
Som der delen is minder waard dan losse activiteitenOnvoldoende kennis van betreffende sectorTeveel management aandacht

Een succesformule van een goede fusie is niet te geven, maar door op te letten op valkuilen en best practices kunnen missers worden voorkomen.

Advertenties

Over Luddo Oh
Luddo Oh, bedrijfseconoom, heeft meer dan 20 jaar advieservaring in het begeleiden van organisaties met een financieel vraagstuk. Zijn specialisatie ligt op het snijvlak van financieel management en strategie. Hij adviseert klanten in de industrie, financiële en zakelijke dienstverlening. Hij heeft diverse projecten uitgevoerd op het gebied van reorganisaties, overhead doorlichtingen, fusies, benchmarking, kostenreducties, cost management, performance management, businessplanning en scenario analyse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: