Een ongemakkelijke spagaat voor accountants

De veranderingen in de accountancy volgen elkaar in rap tempo op. Oprukkende digitalisering, stringentere regelgeving, toenemende concurrentie, tariefdruk, nieuwe klantvragen; ontwikkelingen met impact op uw vak en beroepsgroep. Tel daarbij op de verhoogde aandacht voor integriteit en reputatie en het mag weinig verbazing wekken dat veel kantoren momenteel in een ongemakkelijke spagaat zitten. Afgelopen jaren hebben zij veranderingen doorgevoerd om in te spelen op deze ontwikkelingen. Het kan u dus niet ontgaan zijn dat dingen voortaan anders zullen gaan: werkprocessen zijn aangescherpt –op efficiëntie, maar ook op kwaliteit-, andere performance-indicatoren worden gehanteerd en er wordt van individuele professionals ander gedrag gevraagd. Maar waar zet u als professional op in?

accountant spagaat

Wellicht zet u in op uw professionaliteit. U hebt immers (ooit) bewust voor dit vak gekozen. En niet alleen vanwege de aantrekkelijke inhoud, maar ook om voor interessante opdrachtgevers en cliënten aan boeiende vraagstukken te werken. Als accountant hebt u kortom plezier in uw vak, al wordt steeds explicieter van u verwacht dat u in het publieke belang handelt en dus uw vaktechniek, kwaliteit en integriteit boven alles plaatst.

Of zet u in op uw ondernemerschap. Juist deze tijden vragen om bezinning op de positionering in de markt en het business model. Voor velen betekent dat een transitie met het hele kantoor en op alle vestigingen, voor anderen komt het neer op zien te overleven. Weer anderen zien juist veel mogelijkheden om nieuwe business te krijgen. Stilzitten is echter geen optie want het werk komt niet vanzelf naar u toe. En de klant is koning, toch?

Natuurlijk sluiten professionaliteit en ondernemerschap elkaar niet uit. Maar het voelt wel als een ongemakkelijke spagaat. Voor u als professional. Maar ook voor uw vakbroeders en collega’s. En daarmee wordt het een vraagstuk voor het hele kantoor.

“Een tevreden cliënt is altijd de beste strategie”

Wij realiseren ons goed waar u als ondernemende professional mee te maken heeft. Maar wij zien ook dat doorgaan op dezelfde wijze geen garantie voor de toekomst biedt. Om goed voor te sorteren moet u wel duidelijk maken wat uw toegevoegde waarde is en weten bij welke klanten u het kan verdienen. U moet uw werkprocessen maximaal efficiënt en gedigitaliseerd hebben ingericht en tegelijkertijd echte aandacht voor de klant hebben. Oftewel, inspelen op alle ontwikkelingen die op de accountancy afkomen brengt een transitie met zich meer die veel vergt van het kantoor en van u als professional. En die alle aspecten van uw werk en werkomgeving raakt, waarbij de veranderingen vaak echt ingrijpend zijn.

Het onlangs door de NBA gepubliceerde rapport ‘In het publiek belang’ biedt een breed spectrum aan aanbevelingen voor de accountant om zich goed te positioneren. Van anders belonen naar anders toezien en van wet- en regelgeving tot cultuur en gedrag. En veel kantoren hebben recentelijk hun strategische plannen en het business model tegen het licht gehouden. U weet dus wel waar de uitdagingen liggen.

Maar moeten accountantskantoren dan overal maar op inzetten? En waar haalt u in vredes­naam de tijd vandaan naast het reguliere werk, de managementtaken, het bijhouden van vaktechniek, het onderhouden van klantrelaties, etc. etc.?

Transitie, ook van houding en gedrag

Een van de meest taaie uitdagingen in de hiervoor geschetste transitie betreft het ontwikkelen van nieuw gedrag. Gedrag dat bouwt op de waarden van u als professional. Maar ook zorgt voor tevreden klanten en goede business – ook in de toekomst.

Als accountant bent u trots op uw vak en hecht u waarde aan uw onafhankelijkheid. U bent professional. U laat u dus –doorgaans- niet zo maar vertellen dat u (nog) klantgerichter, resultaatgerichter of samenwerkingsgerichter moet werken.

Maar dat betekent niet dat u niet bent te verleiden tot nieuw gedrag. De koninklijke route daartoe is ervarend leren. Leren door zelf te doen en niet door voor te kauwen. Dat is binnen een organisatie waar assurance en control de primaire producten zijn soms een spannende aanpak. Hoe organiseer je binnen de beroepsregels en binnen de kantoor practices de ruimte voor uitproberen? Dat is precies waar serious gaming van pas kan komen.

Daag jezelf eens spelenderwijs uit

Een goede serious game bevat realistische dilemma’s en is tegelijkertijd speels, uitdagend en soms ook confronterend. Serious games geven een ervaring die bij uitstek helpt om te trainen en te prikkelen tot gedragsverandering, meer nog dan reguliere trainingen of workshops. Bovendien is een serious game tijd- en plaatsonafhankelijk te spelen en gemakkelijk schaalbaar. De kracht van een serious game is dat je zelf kunt uitproberen, ontdekken en ervarend kan leren. Wij geloven sterk in die kracht.

Berenschot heeft daarom een game ontwikkeld dat accountants uitdaagt tot nadenken over hun rol. U kunt spelenderwijs uitproberen en leren hoe u én integer én klantgerichter kunt werken. In de game wordt u als speler geconfronteerd met dilemma’s die soms op zijn te lossen met kennis over wet- en regelgeving, soms als professional, soms als ondernemer en soms met gezond boerenverstand. U merkt zelf wat het effect is van uw keuzes in de game en u leert op deze manier uw eigen gedrag aan te passen aan de weerbarstige praktijk.

—————————

Deze tekst is eerder verschenen in: Trends in Accountancy 2014-2015, een uitgave van Accountant, het magazine van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Probeer zelf onze demo op: www.berenschot.nl/seriousgaming

Meer weten? Neem gerust contact op met Douwe Suesan, Hubert Sturm of Gerben van den Berg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: