Case: een nieuwe strategie voor Flora Holland

FloraHollandHet afgelopen jaar heeft FloraHolland, coöperatie van en voor kwekers van sierteeltproducten, een nieuwe missie en ambitie vastgesteld. In december 2014 is deze nieuw richting, FloraHolland 2020 genaamd, gepresenteerd en aangenomen tijdens de ledenvergadering. De nieuwe strategie FloraHolland2020 kreeg zowel intern als extern veel positieve reacties.

Aan het bepalen van de nieuwe koers is een intensief en interactief traject vooraf gegaan. Dirk Hogervorst (Manager Strategy, Marketing & Business Development), licht toe: “Wij hebben bewust gekozen om zo veel mogelijk stakeholders in het strategietraject te betrekken. In enkele weken tijd zijn wij met ruim 8.500 klanten, leden, medewerkers, samenwerkingspartners en andere belangrijke partijen uit de sierteeltketen in dialoog gegaan over onze ideeën voor de toekomst”. Deze uitgebreide raadpleging kon FloraHolland doen na goede eigen voorbereidingen. Het strategieteam, waarin ook een aantal jonge, ambitieuze medewerkers deelnamen, heeft in kaart gebracht hoe de sierteeltsector en de wereld van FloraHolland er in 2020 uit ziet, welke ontwikkelingen dominant zijn, welke ketenmodellen er te verwachten zijn en wat de impact is van belangrijke trends op de sector en op de eigen organisatie. Ook is gekeken naar de dynamiek in andere ketens en de betekenis daarvan voor FloraHolland.

“Op basis van dit brede onderzoek hebben we een conceptstrategie opgesteld die is voorgelegd aan onze leden”, aldus Hogervorst. “Ook klanten en andere stakeholders zijn uitgebreid geconsulteerd via bijeenkomsten in binnen- en buitenland.” Met behulp van de meningen en ideeën die tijdens deze bijeenkomsten zijn verzameld, is de conceptstrategie verder aangescherpt.

“Niets doen was voor FloraHolland eigenlijk geen optie. Ook de bloemenveiling moet met zijn tijd mee. Dat betekent voor ons dat wij een voor alle partijen heldere positie in de keten willen hebben en een vanzelfsprekende rol als veilinghuis in de sector hebben. Digitalisering en internationalisering zijn daarbij ook voor ons bepalend voor de toekomst. In de nieuwe strategie FloraHolland 2020 hebben wij een goede balans gevonden tussen het optimaliseren van onze bestaande activiteiten en de transitie naar nieuwe virtuele diensten en toekomstige verhoudingen in de keten.”

De richting is dus bepaald, nu komt de uitvoering. “Wij zien een strategie als een reisplan dat je ergens brengt en dat uit verschillende etappes bestaat. Vooralsnog zijn vijf etappes voorzien, programmapunten waarmee wij als FloraHolland aan de slag gaan”, aldus Hogervorst. “Het voeren van een goede dialoog met onze medewerkers en omgeving is van grote meerwaarde geweest en geeft vertrouwen voor de verdere uitrol van de strategie”.

Uit: Berenschot Strategy Trends 2015

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: