Case: Het flexibele accountantskantoor

Dit blog is geschreven door onze stagiaire Laura de Kruijs. Het maakt onderdeel uit van een reeks van vijf blogs over businessmodellen.

Mazars logoAccountantskantoor Mazars speelt actief in op de kansen en bedreigingen in de huidige zakelijke markt, zo blijkt uit een interview met Paul Steman, bestuursvoorzitter bij Mazars. Door de veranderende marktbewegingen ontstaat er tariefdruk waardoor kosten verder naar beneden moeten worden gebracht. Anderzijds ontstaan nieuwe differentiatiemogelijkheden door de veranderende klantbehoeften. Steman ziet het vormgeven van een meer flexibelere organisatie als belangrijk ingrediënt voor het inspelen op deze ontwikkelingen.

“In je advies heb je het over je businessmodel, in diens unieke samenstelling creëer je de bijzondere waarde”, zegt Steman stellig in het begin van het gesprek. De huidige marktbewegingen zetten echter druk op het huidige businessmodel van accountantskantoren. Steman legt uit dat de kansen voor Mazars met name liggen in het realiseren van een flexibeler model.

Centraal in het realiseren van een dergelijk flexibel businessmodel staat de focus op, en het efficiënter inrichten van, de kernactiviteiten. Steman verteld dat dit ten eerste te bereiken is door operational excellence binnen de kernactiviteit te stimuleren. Mazars verkent bijvoorbeeld de mogelijkheden tot verdere automatisering en standaardisering en brengt het aantal kantoren terug. Niet enkel om de kosten te drukken, maar zo kan het bedrijf ook haar krachten beter bundelen. Een flexibelere organisatie vereist ook accountants met een bepaald profielen en een breder scala aan skills. Ten slotte speelt het vergoten van de toegankelijkheid een belangrijke ondersteunende rol.

Daarnaast is het zaak om rondom deze focus op kernactiviteiten een flexibele schil van ondersteunende activiteiten te bouwen. Steman gelooft dat in de huidige omstandigheden een dergelijk soort netwerkorganisatie een krachtig model is. De eigen toegevoegde waarde binnen het aanbod van operational excellence vult Mazars bijvoorbeeld aan met de dienstverlening van andere partijen waarmee het bedrijf samenwerkingsverbanden heeft. Voorbeelden hiervan zijn BronMazars, Human Rights Audit en MBCF. Dit soort samenwerkingen kunnen in tijden van verandering veel betekenen, aldus Steman. “Het speelt in op de vraag: ‘Wat hebben klanten nodig wat we zelf niet in de kern hebben en hoe zouden we daar in kunnen voorzien?’” Wel is Mazars kritisch in het aangaan van deze relaties zodat het bedrijf haar geïntegreerde waarde behoudt.

De toenemende tariefdruk, welke druk zet op de kosten, is een dominante aanleidingen van veranderingen binnen de businessmodellen van accountantskantoren. Ook ziet men veranderde klantpercepties. Oorzaken hiervan zijn dat de kennis en vaardigheden van klanten zijn verbeterd en zaken als het zelfstandig opzoeken van informatie  en uitvoeren van bepaalde procedures, bijvoorbeeld in het fiscaal recht, minder ingewikkeld zijn geworden. Deze ontwikkelingen worden versterkt door nieuwe en verbeterende technologieën.

Voornamelijk door deze ontwikkelingen moeten accountants transparanter worden en krimpt de markt, aldus Steman. Deze krimp wordt verder versterkt door de discussie omtrent het partnerinkomen.

Steman heeft vertrouwen in het realiseren van de bovengenoemde veranderingen binnen het businessmodel. Het mogelijke knelpunt zit, op basis van de stappen uitgelegd in de Strategische Dialoog in het doorvertalen van de in te zetten veranderingen binnen de organisatie. Potentiële problemen bevinden zich, zoals bij veel veranderprocessen, in de duidelijkheid over de rollen en taakverdeling van betrokkenen en het algehele draagvlak; “Mensen moeten in de plannen geloven”. Mazars had tijdens een strategie project zo’n drie jaar geleden externe en analyses uitgevoerd, waardoor het noodzakelijke begrip voor de verandering ontstond. “We hadden plezier van het draagvlak want toen er echte besluiten moesten komen konden we daarop terugvallen.”

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

One Response to Case: Het flexibele accountantskantoor

  1. Goed artikel. Interessant om te lezen dat er accountants zijn die niet wachten, maar actief veranderingen ingang zetten. Onze organisatie helpt al een aantal jaren om het proces van handmatig boeken terug te dringen. We vertalen digitale in-, verkoopfacturen, kassa mutaties en bank afschriften in een formaat leesbaar voor de meest gangbare boekhoud software. Daarnaast verrijken we de boekingen met informatie zoals grootboekrekeningen en kostenplaats.
    De klanten besparen hierdoor tijd en kosten door verminderen van het aantal het handmatig ingevoerde boekingen, maar ook doordat fouten (en de tijd nodig om te herstellen) worden teruggebracht. Kijk op onze website of het filmpje “Het avontuur van de factuur” op Youtube voor meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: