Bedrijfsfinanciering in 2014

Welke nieuwe financieringsvormen zullen zich in 2014 aandienen? En welke bestaande financieringsvormen treden in 2014 nadrukkelijker op de voorgrond? Dit blog schetst de trends en ontwikkelingen in het financieringslandschap voor bedrijven in 2014.

Allereerst krimpt de kredietverlening van banken aan bedrijven in 2014 verder als gevolg van de hogere kapitaaleisen en het economische tij. Tevens is het denkbaar dat de waardering van de vastgoedportefeuilles van banken, waarmee DNB vooruitloopt op de Europese ‘asset quality review’ later dit jaar, de banken dwingt hun kredietportefeuille verder in te krimpen. De verwachting is ook dat het percentage van kredietaanvragen door bedrijven die worden afgewezen of afgeslagen vanwege onacceptabele voorwaarden, stijgt ten opzichte van vorig jaar.

Het bedrijfsleven ruilt de bank in 2014 gemakkelijker in voor andere vormen van financiering. Een onderzoek van KPMG in 2013 onder 200 middelgrote ondernemingen wees nog uit dat de meerderheid van deze ondernemingen terugdeinsden voor het aanboren van andere financieringsbronnen dan de bank, vanwege de hogere rente of rendementseisen. Echter, bedrijfsleningen van banken worden de komende jaren alleen maar duurder, omdat de mate van risico verbonden aan een krediet meer dan voorheen in de rente wordt ingeprijst. Het gat tussen banken en alternatieve ‘duurdere’ vormen wordt steeds kleiner.

Overigens is er in de praktijk niet zo zeer sprake van het inruilen van de bank, maar eerder van het aanvullen van de bank. Het stapelen van verschillende financieringen komt in 2014 steeds vaker voor. Zo kan crowdfunding bijvoorbeeld dienen als opstap naar bancaire financiering. En kan bancaire financiering op haar beurt worden aangevuld met achtergestelde leningen en private equity en vice versa.

De totale omvang van de markt voor crowdfunding zal in 2014 naar verwachting groeien. Onderzoekers van TNS Nipo verwachten een groei van de crowdfundingmarkt in Nederland tot € 250 miljoen in 2015. In 2013 ging het nog om een tiende van dat bedrag.

Achtergestelde leningen kunnen in 2014 op meer belangstelling van bedrijven rekenen als versterking van het garantievermogen. Banken beschouwen deze achtergestelde leningen vrijwel gelijk aan eigen vermogen en de versterking daarvan stelt bedrijven in staat makkelijker geld te lenen.

Private equity zal ook in 2014 voor veel middelgrote bedrijven een belangrijke financieringsvorm blijven. Zeker voor bedrijven die willen groeien en hun strategische investeringen niet (alleen) via de bank gefinancierd krijgen. Bedrijven kiezen vaak voor private equity om met het binnengehaalde kapitaal, kennis en netwerk hun groeidoelstellingen (versneld) te realiseren.

Het aantal kredietunies neemt in 2014 toe in navolging van de eerste kredietunies die in 2013 zijn opgericht. Het kabinet ondersteunt de oprichting van kredietunies en is in overleg met de Europese Commissie (EC) over een verlicht regime voor toezicht op kredietunies. Als de EC hiermee instemt zal het aantal kredietunies zich sterk ontwikkelen. In de tussentijd worden kredietunies opgericht conform de structuren die volgens de vigerende regelgeving wel zijn toegestaan, als kredietbemiddelaar, als beleggingsfonds en via de uitgifte van perpetuele ledencertificaten.

Tevens zullen in 2014 steeds meer nieuwe investerings- en obligatiefondsen, regionale fondsen en online matchingplatformen het licht zien, die met behulp van particuliere, publieke en professionele geldverschaffers participaties of (achtergestelde) leningen aanbieden aan kleine en middelgrote bedrijven. Door de lage rentes op sparen en staatsobligaties is veel geld namelijk op zoek naar een interessante bestemming.

Daarnaast hebben verzekeraars en pensioenfondsen gezamenlijk het commitment uitgesproken om € 200 miljoen in een MKB-investeringsfonds te investeren. Het initiatief richt zich op kredieten vanaf € 200.000 met een gemiddelde omvang van € 2 miljoen, om zo een alternatieve financieringsbron voor bedrijven te bieden. Partijen als Delta Lloyd en ABN AMRO kijken ook naar de mogelijkheden om geld van pensioenfondsen en verzekeraars naar het MKB te krijgen. En gaat in 2014 de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) het licht zien?

Kortom, het financieringslandschap is sterk in beweging en dit zet in 2014 onverminderd door. De hierboven geschetste trends zijn nog maar een greep uit de vele ontwikkelingen die momenteel spelen. Vormen als factoring, leasing en ketenfinanciering zullen voor bedrijven ook steeds gebruikelijker worden. Evenals middelgrote bedrijven die geld ophalen door obligatieleningen in de markt te zetten of door het uitgeven van aandelen via een beurs als NPEX. Op dit blog zullen wij dit jaar nog inzoomen op de verschillende financieringsvormen en in hoeverre een bepaalde vorm voor middelgrote bedrijven interessant is.

De veranderingen in het financieringslandschap staan nog maar aan het begin, maar ze markeren de overgang naar een markt met compleet andere verhoudingen; een nieuw tijdperk waarin de traditionele rol van banken als doorgeefloket van geld onvermijdelijk kleiner wordt. Een tijdperk waarin bestaande bedrijven in ‘traditionele’ sectoren de weg naar alternatieve financieringsvormen steeds beter weten te vinden.

Wij wensen u een succesvol 2014.

Dit blog verscheen eerder op de site van Berenschot – klik hier voor de oorspronkelijke post.

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: