Capital Consulting

Capital Consulting is ontstaan, omdat wij zien dat het financieringslandschap voor bedrijven sterk aan het veranderen is en dat bedrijven op deze verandering moeten inspelen. Nu staan wij nog maar het begin van de grote verschuivingen die in Nederland gaan plaatsvinden. De rol van de banken verandert, steeds meer nieuwe aanbieders van financiering betreden de markt en de producten van huidige nieuwkomers zullen uitgroeien tot volwaardige alternatieven voor bancaire financiering.

Voor bedrijven betekent deze verandering dat zij niet alle financieringsvragen meer alleen bij hun bank moeten neerleggen, maar breder moeten kijken. Bedrijven die willen investeren moeten op zoek naar meerdere soorten financiering om tot het totaalplaatje te komen. Als de economie weer steviger aantrekt zal de honger naar krediet bij het Nederlandse bedrijfsleven snel toenemen, terwijl de beschikbaarheid van financiering achterblijft. Dit effect wordt nog versterkt door het hoge volume aan herfinancieringen dat op de banken afkomt met het aflopen van een groot aantal ‘bullit-leningen’ in de komende jaren.

Dit betekent dat de concurrentie om krediet zal toenemen en dat er naast een ‘war on talent’, mogelijk ook een ‘war on credit’ ontstaat. Voor het verkrijgen van financiering zullen ondernemers dan ook meer dan ooit kritisch moeten kijken naar hun bedrijf en zichzelf, en helder voor ogen moeten hebben wat zij de verschillende aanbieders van debt en equity eigenlijk te bieden hebben. De aandacht voor de ‘investeringswaardigheid’ van bedrijven zal met meer concurrentie en andersoortige aanbieders alleen maar belangrijker worden.

Met dit blog streven wij naar een online dialoog met inzichten, meningen, ervaringen, twijfels en dilemma’s die verband houden met de ‘investeringswaardigheid’ van middelgrote bedrijven. Dit is de groep bedrijven met een omzetrange van € 10 mln tot € 50 mln per jaar, die direct boven het segment van het kleinbedrijf gepositioneerd kan worden en onder het segment van de grote bedrijven die zelfstandig de kapitaalmarkt op kunnen. Het zijn deze bedrijven die met het economisch herstel te maken krijgen met een grote behoefte aan (risicodragend) groeikapitaal en die aan de voorwaarden zullen moeten voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Wij willen komen tot een logboek dat evolueert met de ontwikkelingen in het financieringslandschap en met hetgeen door de verschillende aanbieders van de bedrijven wordt gevraagd met betrekking tot het inzichtelijk maken van hun kwalitatieve aspecten. Voorbeelden van vragen die daarbij aan de orde komen zijn: wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het financieringslandschap? Wat maakt bedrijven interessant voor private equity? En waarom is private equity interessant voor bedrijven? Wat zijn de belangrijkste waardedrijvers en hoe optimaliseer je die? Hoe maak je het waardepotentieel van een bedrijf inzichtelijk en hoe benut je dit potentieel?

Dit deel van het blog wordt bijgehouden door de leden van ons Capital Consulting team. Wij nodigen u als ondernemer of als financier graag uit om dit samen met ons vorm te geven door te reageren op onze onderwerpen of door het inbrengen van nieuwe vragen, stellingen, ervaringen of waardevolle inzichten. Ons eerstvolgende blog over 2 weken gaat over de ontwikkelingen in het financieringslandschap en de financieringsmogelijkheden waarvan bedrijven gebruik kunnen maken.

Fijne kerstdagen!

Dit bericht is een re-post.

Advertenties

Over Martijn Röfekamp
Martijn is Managing Consultant bij Berenschot en werkzaam op het raakvlak van strategie en financiering. Hij adviseert klanten in de industrie, financiële en zakelijke dienstverlening en de (semi-)publieke sector. Martijn is trekker van Berenschot Capital Consulting dat ondernemers een duidelijk inzicht verschaft in het waardepotentieel van hun bedrijf. Met dit inzicht ondersteunt hij ondernemers bij vinden en verwerven van publieke en private financiering voor het realiseren van hun groeiplannen. Organisaties in de (semi-)publieke sector helpt Martijn bij het organiseren en financieren van samenwerkingsprojecten die een bijdrage leveren aan de versterking van de organisatie zelf én de lokale of regionale economie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: