De Braziliaanse context: Tips voor Nederlanders

Het is onrustig in Brazilië. Het voetbaltoernooi om de Confederations Cup wordt overschaduwd door massale protesten. De protesten begonnen officieel als reactie tegen een prijsstijging in het openbaar vervoer. Maar er is meer aan de hand. Het land maakt de afgelopen jaren een enorme stroomversnelling door. Niet alleen de rijken hebben hiervan weten te profiteren, ook de middenklasse is mee gegroeid. Het probleem is alleen: als iedereen rijker wordt, wordt niemand rijker. Met andere woorden, inkomens zijn dan wel fors gestegen maar ook de kosten van de dagelijkse boodschappen.

Dat er daardoor weerstand ontstaat tegen een groot en duur evenement als het WK voetbal dat volgend jaar in Brazilië wordt gehouden is enigszins begrijpelijk. Niettemin is het een hele prestatie als je in een voetbalgek land als Brazilië een opstand tegen het voetbal voor elkaar kunt krijgen. De Braziliaanse regering zal zich dus nog wel eens achter de oren krabben over de vele concessies die zijn gedaan voor het toernooi – de winst vloeit immers volledig naar de FIFA.

Terug naar het heden. De armen demonstreren op dit moment nog niet – zij hebben immers de afgelopen periode eindelijk werk gehad voor het bouwen van de voetbalstadions. De protesten komen vooral van studenten en de middenklasse, die de investeringen in het voetbal graag gebruikt hadden zien worden voor scholen, ziekenhuizen en andere voorzieningen.

Ondanks de huidige situatie is en blijft Brazilië natuurlijk een land met enorm potentieel. Ook voor Nederlandse ondernemers zijn er legio kansen. Het is alleen niet makkelijk om deze kansen te pakken. Collega Peter van Tongeren schreef een artikel over zaken doen in Brazilië voor het blad FenedexPress. Daarin geeft hij onder meer vijf tips voor succesvol toetreden tot de Braziliaanse markt. Vloeiend Portugees spreken is nog maar het begin!

Klik hier voor het volledige artikel.

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

One Response to De Braziliaanse context: Tips voor Nederlanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: