Traditioneel bankieren is voorbij

Banken in Nederland maken zichzelf overbodig als ze doorgaan op de huidige koers. Want terwijl de kredietbehoefte bij ondernemers toeneemt, draaien banken de geldkraan verder dicht en laten ze bedrijven failliet gaan. Niet zelden mooie bedrijven met een lange historie. Hun faillissement is onnodig en had voorkomen kunnen worden als eerder was ingegrepen. Het is een brevet van onvermogen als banken bedrijven met toekomstperspectief niet meer kunnen onderscheiden van bedrijven die het waarschijnlijk niet gaan redden.

Banken moeten weer leren op tijd mee te denken met hun klanten. Anders zullen alternatieve financieringsvormen, ondersteund door het Regeerakkoord, wel eens rap marktterrein op de banken kunnen veroveren.

De behoefte aan langlopend krediet, maar met name aan kortlopend werkkapitaal bij ondernemingen neemt toe. Om de crisis te overleven hebben bedrijven op hun reserves ingeteerd en veel maatregelen genomen. Ze reduceerden kosten, pasten de kasstroompositie aan, verlengden crediteurentermijnen en verkortten  debiteurentermijnen. Toch is de bodem voor steeds meer bedrijven in zicht.

De banken weten dit als geen ander: stroppenpotten lopen over, steeds meer bedrijven vallen onder hun ‘bijzonder beheer’ en als bedrijven niet bij bijzonder beheer lopen, worden ze in toenemende mate bijzonder. Veel bedrijven lopen tegen de kredietgrenzen van de financiering op, terwijl ze financiering nodig hebben om de crisis uit te kunnen zitten.

Wil Nederland goed uit de crisis komen, dan  is er meer krediet nodig. Juist een herstellende markt heeft behoefte aan extra werkkapitaal. Broodnodige investeringen van veelbelovende bedrijven kunnen dan eindelijk worden gedaan. Omdat het werkkapitaal al volledig is uitgeknepen, moet er voor deze bedrijven extra voorfinanciering komen.

Banken lijken steeds meer de tegenovergestelde weg te bewandelen van wat nodig is. Krediet wordt duurder en banken gaan meer aanvullende eisen stellen. Banken gedragen zich zeer risico-avers en hun leencapaciteit neemt af. Mede door afschrijvingen op vastgoed en zwakkere bedrijven en hogere solvabiliteitseisen door Europese regelgeving zoals Basel III.

Banken moeten beter kiezen in welke bedrijven ze toekomstperspectief zien (de winners) en welke bedrijven op termijn het niet zullen redden (de wijkers). Dan kunnen ze de algemene risico-aversiteit veel gerichter toepassen en gericht benodigd krediet verlenen. Het strategisch denken zal ook bij de banken moeten worden versterkt zodat zij op deze manier vroegtijdig mee kunnen denken met de bedrijven.

Alternatieve financieringsvormen zullen steeds meer de rol van de banken overnemen. We zien al initiatieven ontstaan voor alternatieve financiering. Zoals crowdfunding door LTO Groeiserrvice in de agrofood. Eneco en Aegon werken samen. Pensioenfondsen denken na om zelf hypotheken te gaan verstrekken. En de BOVAG kondigde samen met brood- en banketondernemers deze zomer aan om een pilot te starten met een kredietunie. De reden? Banken zijn de laatste tijd steeds terughoudender geworden met het verlenen van kredieten en de accountmanagers zijn vaak niet goed ingevoegd in de branches waar ze gestationeerd zijn.

In het regeerakkoord schrijft het nieuwe kabinet dat nieuwe financieringsvormen zullen worden gepromoot en dat belemmeringen worden weggenomen. Het kabinet stimuleert nieuwe alternatieve financieringsvormen zoals kredietunies, crowdfunding en MKB-obligaties.

Banken, maak jezelf niet overbodig.

Advertenties

Over Luddo Oh
Luddo Oh, bedrijfseconoom, heeft meer dan 20 jaar advieservaring in het begeleiden van organisaties met een financieel vraagstuk. Zijn specialisatie ligt op het snijvlak van financieel management en strategie. Hij adviseert klanten in de industrie, financiële en zakelijke dienstverlening. Hij heeft diverse projecten uitgevoerd op het gebied van reorganisaties, overhead doorlichtingen, fusies, benchmarking, kostenreducties, cost management, performance management, businessplanning en scenario analyse.

One Response to Traditioneel bankieren is voorbij

  1. Tja, die banken toch…. Maar wat zit er op z’n minst óók achter en is m.i. onderbelicht?
    Wel, simpel gesteld: ANGST. Van hoog tot laag, van de werkvloer tot en met de Raad van Bestuur is men bang, angstig om één of ander regeltje te hebben overtreden, doodsbenauwd om een vinkje te hebben vergeten, een formuliertje niet goed te hebben ingevuld ten behoeve van een toezichthouder of een superieur. Niemand durft beslissingen te nemen tenzij in commissie (dan wordt de “fout” tenminste door een commitee gemaakt) en iedereen vreest voor haar of zijn baan in geval van problemen. Men doet liever een matige zaak die helemaal compleet is, waar alles maar dan ook alles tot de laatste letter is ingevuld en uitgerekend, dan een veel beter verhaal waar een snipper papier mist. In zo’n sfeer helpen ook bijvoorbeeld staatsgaranties niet meer: als die moeten worden ingeroepen is immers de debiteur omgevallen en heeft dus iemand in het voortraject bij de bank zijn of haar werk niet naar behoren gedaan……. De banken zijn vergeten dat een goede lening er eentje is die gewoon betaald wordt, waarbij -inderdaad- onderliggende dekkingswaarden kunnen fluctueren. Aan werkelijke kennis begint het te ontbreken, als alle vinkjes is het zogenaamd goed maar de visie is weg, Bankieren is ook ONDERNEMEN, dat wil zeggen bereid zijn om risico te nemen…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: