Alternatieve financiering gezocht

Het wordt steeds lastiger voor bedrijven om de financiering rond te krijgen. Doordat veel bedrijven moeite hebben om goede ideeën gefinancierd te krijgen, is het intern lastiger om geld vrij te spelen. Banken zijn vanwege toenemende kredieteisen ook steeds minder geneigd bedrijven te financieren.

De rol van de banken komt daardoor ook onder druk te staan. Banken zijn te risicomijdend en kunnen steeds minder de goede bedrijven schiften van de bedrijven die het niet overleven. Bedrijven zoeken naar andere vormen van financiering, waarbij de bank niet meer wordt gebruikt. Dit soort voorbeelden ontstaan bij grote concerns die intern een bank optuigen, vormen van captives maar ook bij de kleinere organisaties bijvoorbeeld voor werkkapitaal financiering.

Private equity is natuurlijk al jaren een andere financieringsvorm die zich met name richt op organisaties met een stabiele cashflow en buy-outs waarbij een traditionele financieringsstructuur niet adequaat is.

Corporate venturing waarbij kleine bedrijven gefinancierd worden via minderheidsbelangen van grote concerns, was begin van deze eeuw een trend die zich nog niet heeft doorgezet, maar heeft zeker een kans om weer te gaan groeien. Het voordeel van corporate venturing is dat het moederbedrijf advies en netwerk kan openstellen zonder de nadelen van een groot bedrijf zoals trage besluitvorming.

Ook komt nu steeds meer de roep aan de pensioenfondsen om financiering te regelen voor de zorg- en vastgoedsector waar de banken te huiverig zijn om te financieren. Er ontstaan grote private fondsen met een eigen selectiebeleid. Voorbeelden van bedrijven die een eigen bank opstarten zijn al te vinden binnen de financiële sector zoals Leaseplan en Aegon met de samenwerking met Eneco. De volgende stap is dat de grote concerns dit gaan doen en de bank overbodig wordt.

Een ander voorbeeld is supply chain finance, waarbij grote productiebedrijven (OEM) optreden als financierder voor de toeleverende bedrijven. Traditioneel is de supply chain met name gericht op de fysieke stromen door bijvoorbeeld het terugbrengen van voorraden. Door het koppelen met de financiële stromen kunnen ook financiële voordelen behaald worden. Door samen te werken in de keten tussen ‘Corporate buyers’ (de OEM’ers) en toeleveranciers kan het risico in de keten transparanter worden, waardoor werkkapitaal verlaagd kan worden en de financiering goedkoper en efficiënter wordt. De leveringszekerheid kan met behulp van supply chain finance worden verbeterd. Doordat de OEM een grote kredietwaardige organisatie met een sterke credit rating is, kan de bank aan de leverancier een lening verstrekken met een lagere rente dan de leverancier normaal zou kunnen krijgen. De toegang tot de kapitaalmarkt wordt daarmee vergroot.

Crowdfunding is nog in de experimentele fase. Crowdfunding is een andere wijze om een project te financieren, zonder dat daar een bank bij betrokken is met meerdere participanten. Initiatieven voor het zelf financieren met meerdere partijen, zoals Kickstarter, zijn in Nederland nog beperkt succesvol. Een initiatief zoals Sellaband, waarbij participaties kunnen worden genomen in beginnende muziekbandjes, is helaas al weer in 2010 failliet gegaan. Belangrijk knelpunt blijft risicomanagement en een goede selectieprocedure van goede en minder goede ideeën.

De toekomst zal bepalen of de nieuwe financieringsvormen ook voldoende perspectief hebben, waardoor de banken geduchte concurrentie hebben te vrezen van branchevreemde organisaties. Banken dienen hun businessmodel aan te scherpen om hier op in te spelen.

Advertenties

Over Luddo Oh
Luddo Oh, bedrijfseconoom, heeft meer dan 20 jaar advieservaring in het begeleiden van organisaties met een financieel vraagstuk. Zijn specialisatie ligt op het snijvlak van financieel management en strategie. Hij adviseert klanten in de industrie, financiële en zakelijke dienstverlening. Hij heeft diverse projecten uitgevoerd op het gebied van reorganisaties, overhead doorlichtingen, fusies, benchmarking, kostenreducties, cost management, performance management, businessplanning en scenario analyse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: