Europa dreigt slag om Afrika te verliezen van Aziaten

Europese ondernemingen verliezen snel terrein in Afrika. Ze zijn zo gericht op groeimarkten in Zuid-Amerika en Azië, dat ze nauwelijks merken dat Braziliaanse, Chinese en Indiase bedrijven ondertussen de opkomende economieën van Afrika verdelen. Van de 49 landen in sub-Sahara Afrika is minstens de helft commercieel interessant voor Nederlandse bedrijven. Het is er bovendien makkelijker zaken doen dan in de BRIC landen. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot en de RSM Erasmus Universiteit Rotterdam onder 110 bedrijven.

De afgelopen jaren is de politieke en economische stabiliteit in veel Afrikaanse landen flink toegenomen. Zozeer zelfs dat landen als Nigeria, Kenia, Ethiopia, Rwanda en Tanzania opkomende economieën zijn geworden. Er is vrijwel geen product of dienst waar in Afrika geen vraag naar is. De Chinezen en Indiërs zijn vol overgave op deze nieuwe markten gesprongen. Ze deden het aandeel van Europa in de wereldwijde handel met Afrika slinken van 50% in 1990 tot minder dan een kwart nu.

In Nederland echter, weerhouden een gebrek aan urgentie, gaten in het diplomatieke netwerk en beperkte toegang tot financiering veel Nederlandse ondernemers van het doen van investeringen in Afrika. Dit blijkt uit onderzoek door Berenschot en de Rotterdam School of Management, in samenwerking met de Netherlands-African Business Council (NABC), in het kader van het boek ‘Doing business in Africa – a strategic guide for entrepreneurs’, dat gisteren aan minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is aangeboden. Het onderzoek omvatte interviews, case studies en een enquête onder 110 bedrijven.

De negatieve beeldvorming over Afrika vertroebelt het zicht van Nederlandse ondernemers op het commerciële potentieel van Afrika. Analyse van krantenkoppen laat zien dat Nederlandse pers negatiever bericht over Afrika dan buitenlandse pers. Dat is zonde, vindt Marjolein Lem, consultant bij Berenschot: “Bedrijven die in Afrika zitten, behalen goede resultaten. 65% van de onderzochte Nederlandse ondernemingen die al in Afrika zitten zijn tevreden met hun omzet en 95% denkt erover de komende jaren uit te breiden.”

Nederlandse ondernemingen zijn volgens Rob van Tulder, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, goed gepositioneerd om de kansen in Afrika te benutten. “De Nederlandse expertise en op samenwerking gerichte manier van ondernemen lenen zich goed voor de nieuwe zakelijke benadering die past bij een veranderend Afrika.”

Bedrijven die in Afrika succes hebben, zo blijkt uit het onderzoek, hebben lef, een lange termijn visie, lokale aanwezigheid en werken vaak samen met de overheid en maatschappelijke organisaties. Grote bedrijven als Heineken, Philips en Friesland Campina maar ook MKB-ers zoals Zeelandia en CWT Sitos bewijzen dat het kan. “Afrika is dichterbij dan veel mensen denken,” besluit Kim Geleynse, consultant bij Berenschot.

Europa dreigt slag om Afrika te verliezen van Aziaten

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: