Here’s your to do list, Mr. President!

Op het moment dat ik dit schrijf is het nog niet duidelijk wie de presidentsverkiezingen in Amerika heeft gewonnen. Misschien is het nog altijd niet duidelijk wanneer de ochtendkrant bij u op de mat valt. Eén ding is in ieder geval duidelijk: wie er ook wint, Barack Obama of Mitt Romney, hij heeft een enorme uitdaging om de economie vlot te trekken. Oftewel: “it’s the economy again, stupid!”

Wat moet er gebeuren? De Amerikaanse publieke radiozender NPR heeft een panel van economen verzameld dat het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd en hen gevraagd welke maatregelen de nieuwe president absoluut, zonder twijfel zou moeten nemen: de no-brainers dus. Ze bedachten zes maatregelen die, ongeacht de politieke voorkeur van de kandidaat, zonder meer zouden moeten worden genomen:

1)     Afschaffen hypotheekrenteaftrek

Aftrekbare hypotheekrente betekent een groter belastingvoordeel voor de rijken (want grotere huizen). Bovendien zal de huizenmarkt beter op gang komen wanneer dit wordt afgeschaft door dalende huizenprijzen.

2)     Afschaffen belastingvoordeel voor zorgverzekering via werkgever

Doordat noch de werkgever, noch de werknemer belasting op zorgverzekering betalen zijn werknemers vaak oververzekerd. Dit kost de overheid naar schatting ruim $184 miljard per jaar.

3)     Afschaffen omzetbelasting bedrijven

Omzetbelasting voor bedrijven wordt ten onrechte gezien als belasting van de rijken. Het is echter belasting van succes: laat bedrijven hun winsten herinvesteren.

4)     Verschuiven van inkomensbelasting naar consumptiebelasting

Ook hier geldt: belasting leidt tot minder van hetgeen je belast. Inkomensbelasting ontmoedigt feitelijk het creëren van banen. In plaats daarvan kun je beter consumptie belasten (à la btw), waarbij je een systeem hanteert dat lagere inkomens ontziet.

5)     Belasten uitstoot koolstof

Een specifieke vorm van consumptiebelasting, want dit betekent hogere benzineprijzen. Feitelijk het omgekeerde van het vorige argument: hiermee belast je iets dat slecht is, dus ontmoedig je het.

6)     Legaliseren marihuana

De “war on drugs” heeft Amerika een fortuin gekost om dealers en gebruikers van soft drugs achter de tralies te krijgen. Legalisering bespaart enorme kosten en maakt dealen minder lucratief.

Het moge duidelijk zijn waarom de kandidaten niet over deze issues hebben gesproken in hun campagne: dit zijn uitermate onpopulaire maatregelen die aan de belastingbetaler maar moeilijk uit te leggen vallen. Goed voor het land en aantrekkelijk voor het individu lijken strijdig met elkaar bij de meeste van deze maatregelen. Lastig dus, wanneer het volk niet weet wat goed voor ze is.

Daarom hoop ik dat Obama herkozen wordt. Afgezien van mijn voorkeur voor zijn beleid zijn 2e-termijnpresidenten, zonder de druk van herverkiezing, veel effectiever bij het voor elkaar krijgen van moeilijk beleid. Al lijkt het een paar bruggen te ver, zelfs als Obama een meerderheid van Democraten in beide Huizen achter zich zou krijgen, dat hij al deze maatregelen zou kunnen invoeren.

We shall see!

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

2 Responses to Here’s your to do list, Mr. President!

 1. Wat in ieder geval gebeurt: Obama kan een deel van zijn zaaigoed gaan oogsten. Mbt het zorgstelsel gaan pas de komende vier jaar echt de maatregelen in waardoor er minder onverzekerden komen. Bij een overwinning voor Romney was het zaakje na een half-way-implementation mogelijk teruggedraaid.

 2. Inmiddels is duidelijk dat Barack Obama herkozen is als President. Geen grote overwinning zoals vier jaar geleden, wel een grootse overwinning in een bikkelharde campagne.

  In zijn concession speech gaf Mitt Romney al aan dat de idealen van zijn aanhang gehoord zijn – al wordt Romney er zelf van beticht niet bepaald standvastig te zijn in zijn idealen. En ook Obama gaf in zijn acceptance speech aan de President van alle Amerikanen te zijn en de Romney stemmers gehoord te hebben.

  Vier jaar geleden sprak hij vergelijkbare woorden, van hoop en eenheid. Die bleken weinig waard met een fundamenteel tegenwerkend en soms haast saboterend congres. Het gekke is dat ook nu weer feitelijk veel van de macht bij de Republikeinen ligt of het gaat slagen of niet. Beweegt die partij nog verder naar rechts heeft Obama een groot probleem. Maar ik vestig mijn hoop op de verloren zetels van tea party kandidaten, dat lijkt aan te geven dat de partij mogelijk naar het centrum zal (moeten) bewegen.

  1) Kijkend naar de maatregelen van onze economen, dat zal een lastig verhaal worden. De hypotheekrenteaftrek zal in Amerika nooit worden aangepakt. En dat bedoel ik niet op een “Mark Rutte belooft het in de campagne”- manier. Het bezitten van een eigen huis is daar zo fundamenteel onderdeel van The American Dream, daar komt geen president aan.

  2) Het afschaffen van belastingvoordeel voor werkgevers die zorgverzekering aan hun medewerkers aanbieden lijkt ook buitengewoon onwaarschijnlijk. Deze maatregel had vermoedelijk meer kans gemaakt bij Romney, zeker nu het zorgplan van Obama gehandhaafd zal blijven. Wel vermoed ik dat Obama in zijn tweede termijn iets aan de stijgende zorgkosten zal gaan doen, maar vermoedelijk zit dit in een hardere aanpak van verzekeraars.

  3) De omzetbelasting van bedrijven afschaffen is een lastige. Zo zwart-wit gesteld zal het niet gebeuren. Maar de realiteit is dat de Amerikaanse tax code nu al ontzettend complex is en veel bedrijven zeer lage percentages aan belasting betalen. Wel is mijn verwachting dat Obama veel minder protectionistisch zal zijn dan Romney, dus de handel (ook met Nederland) zal hiervan profiteren.

  4) Consumptiebelasting bestaat uiteraard al in de VS, weet iedereen die daar wel eens iets gekocht heeft en vervolgens meer moest betalen dan de aangegeven prijs (VAT). Volledig over naar zo’n systeem vergt een ingrijpende verandering in de tax code – iets waar Obama wel op zit te azen, maar ik betwijfel dat hij zo ver zal kunnen gaan, zelfs als 2e-termijnpresident.

  5) Het belasten van carbon emissions gebeurt al in beperkte mate en het is waarschijnlijk dat Obama hier nog wat verder in zal willen gaan. Belangrijk wordt vooral hoe en wanneer hij dat doet, want hij en de Democraten zullen keihard worden aangepakt door de Republikeinen als de benzineprijzen zouden stijgen.

  6) De laatste is de interessantste, omdat per definitie hiervoor zowel felle tegenstanders als voorstanders zijn. Het economisch argument is helder, het sociaal argument ook. Het opsluiten van mensen die een jointje hebben gerookt is niet meer van deze tijd, nu de laatste drie presidenten (Clinton, G.W. Bush en Obama) allen hebben toegegeven dit ook te hebben gedaan. Voor de eerste zwarte President is het echter niet makkelijk om meteen soft drugs te legaliseren, dat zou een enorm imagoprobleem hebben veroorzaakt. In zijn tweede termijn echter verwacht ik dat hij toch deze kant op zal bewegen. Zoals hij in zijn eerste termijn met het homohuwelijk al deed.

  Weinig zal hier dus van terecht komen. Maar uiteindelijk zal het toch wel grotendeels goed komen – al kan het tempo verschillen. Romney beloofde in de campagne 12 miljoen banen te creëren, maar bleek de plank mis te slaan toen onafhankelijk onderzoek aantoonde dat die 12 miljoen banen sowieso zouden worden gecreëerd de komende 4 jaar. De vraag is dus: hoeveel meer kan het worden.

  Verder is het moeilijk te peilen wat we precies kunnen verwachten met nog 4 jaar Obama voor de boeg. Vooral grondige hervormingen zouden in theorie nu mogelijk moeten worden. Maar wanneer de Republikeinen in de Senaat en (met name) het Huis in dezelfde modus blijven hangen als de afgelopen vier jaar heeft Obama een klein wondertje nodig. Laten we hopen op wat meer common sense, wat minder partisan politics en stimulerende maatregelen voor Amerika. Al is het maar omdat wij profiteren van een sterk Amerika.

  Dus nogmaals: we shall see!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: