Leiders met lef gevraagd!

De huidige economische crisis is geen moment waar we ons even doorheen moeten slaan, zoals bij eerdere economische crises. Ook hebben we te maken met een nieuwe generatie medewerkers die weinig op heeft met leiders die hen wel even vertellen wat ze moeten doen. Daarnaast worden er allerlei nieuwe vormen van werken geïntroduceerd met als kenmerken flexibiliteit en eigen verantwoordelijkheid. Dit alles vraagt om een nieuwe visie op leiderschap. Wat wordt er in 2012 van leiders verwacht en wat betekent dit voor leiderschapsprogramma’s?

Gastcolumn door Myrte Ferwerda & Wietske LeFeber

In crisissituaties ontstaat er een roep om krachtig handelen, en een eerste reflex van veel leiders is dan ook het stabiliseren van de financiële situatie. Deze traditionele aanpak van krachtdadig op de korte termijn gericht handelen is in eerste instantie zinvol, maar voldoet niet meer als de crisis voort blijft duren. Adaptive leiderschap biedt dan uitkomst. Adaptive leiders hebben oog voor de onderliggende dynamiek van de crisis van gaan van daaruit op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen in de markt.

Bij de nieuwe generatie leiders zien we de behoefte om te begrijpen wat de werkelijke betekenis is van hun werk en wat ze toevoegen. Het gaat niet alleen om de vraag ‘Hoeveel producten hebben we verkocht?’, maar net zo goed om de vraag ‘Wat hebben wij betekend voor onze klanten?’. Ook wordt van een leider verwacht dat deze ‘verbinding creëert’ nu steeds meer flexibel wordt gewerkt.

De nieuwe leider heeft oog voor veranderingen en de context, gaat op zoek naar nieuwe wegen, weet mensen hierin te verbinden en mee te nemen, weet vertrouwen te geven om de onzekere tijden tegemoet te treden en creëert een aantrekkelijk perspectief, ook voor de nieuwe generatie.

Voor het volledige artikel, klik op de afbeelding hieronder:

Dit artikel verscheen eerder in Management Executive, maart/april 2012.

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: