De Griekse onderhandelingen in een notendop

Griekenland biedt ons een mooi voorbeeld van hoe complex onderhandelingen soms kunnen zijn. Gisterenavond werd in het Griekse parlement een akkoord bereikt over de bezuinigingsmaatregelen. Dit waren buitengewoon kritische, harde, en pittige onderhandelingen. En dat was dan nog een onderhandeling die zich aan één en dezelfde kant van de tafel afspeelde…

Op een heel basaal niveau zijn er hier twee partijen: degenen die Griekenland geld hebben geleend (schuldeisers) en de Grieken. De Grieken kunnen de leningen niet terugbetalen. Dus moeten ze onderhandelen met de schuldeisers.

Wat maakt dit tot een complexe onderhandeling? De schuldeisers, die dus aan één kant van de tafel zitten, zijn verre van één groep. Wie hebben namelijk Griekenland geld geleend? Allereerst zijn dit de grote (Amerikaanse) banken en investeringsmaatschappijen. Hun belang is duidelijk: zoveel mogelijk van het uitgeleende geld terugkrijgen, linksom of rechtsom. Dan heb je de grote Europese (lees: Duitse) banken, ook zij hebben de Grieken geld geleend. En ook zij willen zoveel mogelijk hiervan terugkrijgen, maar ze hebben ook nog een ander belang, namelijk stabiliteit van de Euro. Dan heb je nog de Griekse banken. Voor hen is geld terugkrijgen niet eens zo heel belangrijk – stabiliteit in Griekenland en mogelijkheden tot economische groei veilig stellen zijn nog veel belangrijker.

Het moge duidelijk zijn dat het al moeilijk genoeg is voor de schuldeisers om het met elkaar eens te worden. Zeker wanneer je bedenkt dat er natuurlijk nog veel meer partijen bij horen. Zo zijn er investeerders die zich hebben verzekerd – zij hebben er juist baat bij dat Griekenland failliet gaat, dan krijgen zij van hun herverzekeraar alles terug, in plaats van slechts een deel. Aan de andere kant heb je juist de herverzekeraars, die vaak zelf ook nog investeerder zijn. Zij lopen het risico om bij een faillissement van Griekenland 2x de boot in te gaan: én bij hun eigen investeringen, én bij de verzekeringen van anderen.

Tóch wist dit hele spectrum aan partijen, waarvan sommigen alles terug wilden, sommigen met 20% genoegen zouden nemen, en weer anderen de hele boel wilden opblazen, het eens te worden. Dat dit tot complexe akkoorden leidt is duidelijk – dat heeft premier Rutte ook gemerkt toen hij wilde uitleggen hoeveel van de schuld nu eigenlijk wordt kwijtgescholden.

En dit was dus pas de ene kant van de tafel! Aan de andere kant zitten “de Grieken”. In het Griekse parlement bleek gisteren dat je dit niet bepaald als één partij mag zien. De burger heeft ook zijn positie hierin en voelt zich sowieso al kind van de rekening. Ook horen hier de Griekse banken bij: zij zitten dus feitelijk aan beide kanten van de tafel.

Nog complexer wordt het wanneer je bedenkt dat aan de kant van de Grieken ook de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank zitten. In de eerdere onderhandelingen bleek namelijk al dat het leuk en aardig is om met de Griekse regering tot een akkoord te komen, als de ECB het niet in dat akkoord ziet zitten moeten de partijen gewoon weer terug naar de tekentafel. De Grieken beschikken namelijk niet meer zelf over hun monetair beleid. En zolang de ECB (lees: Duitsland) vasthoudt aan het koste-wat-koste voorkomen van inflatie wordt er geen geld bijgedrukt om de Griekse problemen te helpen verlichten. Waarmee dus de uiteindelijke beslissers aan de kant van de Grieken niet de Grieken zijn.

Complex dus, de Griekse situatie, vanuit onderhandelingsperspectief. Nu lijken partijen aan de linkerkant van de tafel het met elkaar eens, partijen aan de rechterkant van de tafel min-of-meer ook, dus nu lijkt de eerder gesloten overeenkomst tussen de beide kanten door te kunnen gaan. Of het genoeg is om de Grieken het vege lijf te redden… de tijd zal het leren!

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: