Ziekenhuizen sturen aan op forse groei: maar is big ook beautiful?

Ziekenhuizen sturen om grote omzet groei. Uit de onderhandelingen met de verzekeraars blijkt er een forse omzetgroei van 9% met de ziekenhuizen. Dit ligt ver boven de afgesproken 2,5% in het zorg akkoord. Ook als we kijken naar historische gegevens dan blijkt bijvoorbeeld het aantal eerste administratieve consulten maar met circa 2% te groeien. De trend binnen zorgland is schaalvergroting door fusies en sterke inzet op productiegroei. Hierdoor zijn wachtlijsten grotendeels verdwenen, maar de vraag is of daardoor de zorg goedkoper wordt.

Bron: Berenschot onderzoek: Second opinion - Ziekenhuisstrategieën tegen het licht

Uit Berenschot onderzoek onder 20 ziekenhuizen blijkt dat juist de kleinere algemene ziekenhuizen zich zijn gaan richten op effiëntere zorgprocessen. Ze hebben vaak een veel lagere overhead en zijn veel minder complex georganiseerd. Voor de niet complexe behandelingen (circa 90% van het volume) zijn de efficiënter dan de grotere ziekenhuizen.

Zie voor het gehele onderzoek:
Berenschot onderzoek: strategische thema’s bij ziekenhuizen

Advertenties

Over Luddo Oh
Luddo Oh, bedrijfseconoom, heeft meer dan 20 jaar advieservaring in het begeleiden van organisaties met een financieel vraagstuk. Zijn specialisatie ligt op het snijvlak van financieel management en strategie. Hij adviseert klanten in de industrie, financiële en zakelijke dienstverlening. Hij heeft diverse projecten uitgevoerd op het gebied van reorganisaties, overhead doorlichtingen, fusies, benchmarking, kostenreducties, cost management, performance management, businessplanning en scenario analyse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: