Zorg voor capaciteit om schuld terug te betalen

waarom de huidige Euro niet werkt maar gered kan wordenSteunmaatregelen aan perifere eurolanden als Griekenland werken niet omdat de overheidsschuld ten opzichte van de economie te groot is: uitgaven aan schulden groeien harder dan inkomsten uit belastingen.

door: Hubert Sturm & René Barendrecht

Heffen van meer belastingen en het verlagen van ambtenarensalarissen en pensioenen verkleinen de economie, terwijl de schuld even groot blijft. Tijdig herstructureren van schulden (afboeken) tot op de terugbetaalcapaciteit is onvermijdelijk om een grotere crisis te voorkomen.

Perifere landen kregen leningen omdat zij als onderdeel van de Europese Unie gezien werden, met een bailout als de problemen te groot werden. Staatschuldpapier maakt onderdeel uit van de publieke geldhoeveelheid, de euro. Als getwijfeld wordt aan de waarde van dit schuldpapier of aan het vermogen om de rente daarover terug te betalen, staat de euro zelf op het spel.

Een schuld wordt alleen terugbetaald of doorgerold zolang de verdien- of terugbetaalcapaciteit groot genoeg is. De schuld groeit langzaam maar beslist harder dan de economie totdat het vertrouwen breekt.

Devaluatie maakt arbeid goedkoper en jaagt de export aan; het drukt de import en stimuleert het zoeken naar lokale alternatieven en versterkt zo de lokale economie. Maar dat oude spel van het devalueren van de lokale munt werkt in de eurozone niet meer.

Die optie maakt voor achterblijvende landen binnen de eurozone plaats voor een negatieve spiraal. Die bestaat uit een steeds groter wordende staatschuld, stijgende rente in verhouding tot belastinginkomsten, een krimpende economie en kapitaalvlucht uit lokale banken omdat de vrees voor bankroet overheerst, waardoor die banken geen geld meer kunnen uitlenen. Die recessiespiraal houdt aan tot een finale implosie of revolutie.

Meer geld (schuld) naar de periferie landen brengen helpt niet meer. Het effect is hooguit het omruilen van private schuld voor publieke schuld. De schuld wordt nog groter, en eindigt uiteindelijk in een grote knal en faillissement

Ingrepen in ambtenarensalarissen en pensioenen versterken niet zozeer de exportpositie van de private economie. Immers geen verlaging arbeidskosten in private sector met daardoor goedkopere te exporteren producten. Ook bij het uit de euro zetten van perifere landen blijft hun schuld in euro staan en groeit de schuld relatief gezien. Bij een exit kiezen die landen voor een volledig failliet, en dus dito afboeking, met pijnlijke gevolgen voor onze banken en pensioenfondsen.

Een dergelijke ontwikkeling heeft ook tot gevolg dat de export naar die landen in elkaar stort. Het betekent een dubbele klap voor onze welvaart. Die welvaart hebben wij overigens jarenlang zelf gefinancierd om te kunnen blijven exporteren.

Zoeken naar uitstel van executie is geen oplossing. Het afboeken van schulden tot op de terugbetaalcapaciteit is noodzakelijk en onvermijdelijk.

Dit opinieartikel verscheen eerder in het FD van 7 oktober 2011 en 10 oktober 2011. Het is een samenvatting van een langer artikel, binnenkort op dit blog te lezen.

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: