Manager staat “Het Nieuwe Werken” in de weg

Utrecht, 18 augustus 2011 – Niet de vereiste toename van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van medewerkers, maar de afwijzende houding van managers is het grootste knelpunt bij de doorvoering van Het Nieuwe Werken (HNW). Dit is een van de resultaten uit het tweejaarlijkse onderzoeksprapport ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement’ dat op 5 september verschijnt bij HR Strategie, een imprint van WEKA Uitgeverij.

Het onderzoek is uitgevoerd door managementadviesbureau Berenschot onder HR- en Facility managers, lijnmanagers en projectmedewerkers. Hieruit blijkt dat leidinggevenden moeite hebben met het verlies van controle en grip op hun medewerkers bij invoering van Het Nieuwe Werken. De ambities en verwachtingen voor HNW worden daardoor vooralsnog niet ingelost.

HNW de hype voorbij?
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat HNW inmiddels niet meer wordt beschouwd als de volgende hype. Ruim 46 procent van de organisaties is actief aan de slag met HNW. Zo’n 24 procent van de respondenten bevindt zich al in een vergevorderd stadium van de invoering van HNW, of heeft inmiddels de implementatie al achter de rug en werkt met de concepten. Slechts 3 procent geeft aan er niet mee bezig te zijn en dat ook niet te overwegen.

Verhogen productiviteit en tevredenheid
Het verhogen van de productiviteit en tevredenheid van medewerkers zijn volgens de respondenten de voornaamste doelstellingen bij het invoeren van HNW. Opvallend is dat kostenbesparing niet vaak wordt genoemd als doelstelling.

Het onderzoeksrapport ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2011-2012’ meet prestaties op het gebied van in- en uitstroom van personeel, verzuimmanagement, opleidingen, personeelsbezetting en budgetten. Het in boekvorm gegoten onderzoek bevat 60 tabellen en grafieken met de belangrijkste HR Ken- en stuurgetallen, analyses en interviews met gerenommeerde HR-managers en hoogleraren. Meer informatie leest u op: www.ken-stuurgetallen.nl/boek.html.

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: