Bonussen bestuurders schieten omhoog

Utrecht, juni 2011In 2010 zijn de uitgekeerde korte termijn bonussen aan Raden van Bestuur van AEX-bedrijven en midcapfondsen weer fors gestegen. Kregen de CEO’s in 2009 gemiddeld nog een variabele bonus van € 386.963, in 2010 liep dat bedrag op tot € 564.999. Dat blijkt uit de jaarlijkse jaarverslagenanalyse van Berenschot. De prestatie-indicatoren die aan de variabele bonus ten grondslag liggen, blijken moeilijk te achterhalen.

Uit de jaarverslagenanalyse naar onder meer de salarissen en korte termijn bonussen van de AEX en Midcap bedrijven, blijkt dat in 2010 de bonussen van CEO’s en leden van Raden van Bestuur weer fors zijn gestegen. Over 2010 heeft ruim 80% van de bedrijven winst gemaakt en dus lag het in de lijn der verwachting dat er bonussen zijn uitgekeerd. Opvallend is echter dat geen duidelijke relatie valt te ontdekken tussen de af- of toename van de nettowinst en die van de korte termijn bonus.

De verwachting is, dat bij bedrijven met een shareholder-driven organisatiemodel de aandelenkoers één van de prestatie-indicatoren is waaraan de toekenning van variabele beloning is gerelateerd. Uit de analyse van Berenschot blijkt, dat er geen relatie bestaat tussen stijging of daling van de aandelenkoers en de uitgekeerde cashbonus. Bij 5 van de 25 AEX-bedrijven was de koers per 31 december 2010 lager dan het voorgaande jaar. Toch hebben drie CEO’s uit deze groep een hogere bonus ontvangen dan het jaar ervoor. “Je mag concluderen, dat het effect van de korte termijn bonus als prestatieprikkel steeds meer aan kracht inboet. De korte termijn bonus wordt daarmee overwegend een middel om topbestuurders aan de onderneming te binden“, aldus Rutger Verbeet, Senior Managing Consultant bij Berenschot.

Een jaar eerder was de bonus nog fors gedaald; klik hier voor eerdere uitkomsten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rutger Verbeet, consultant Berenschot: 030 – 291 68 43, r.verbeet@berenschot.nl

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: