Overhead gewaardeerd

Op donderdag 20 januari jl. heeft onze zeer gewaardeerde collega Mark Huijben zijn proefschrift verdedigd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderwerp: overhead. De scriptie gaat over de “verbetering van de balans tussen waarde en kosten van overhead bij organisaties in de publieke sector.” Zonder Mark’s uitgebreide effort ook maar enigszins tekort te willen doen lichten we hier een paar puntjes uit de scriptie die zeker vermeldenswaardig zijn:

  1. Schaalvergroting leidt niet tot schaalvoordeel in overhead, met uitzondering van (zeer) kleine organisaties. Een belangrijke implicatie hiervan is dat wanneer Shared Service Centra worden ontworpen met als doel schaalvoordelen te realiseren enige nuance op z’n plaats is.
  2. Er is geen verband tussen de omvang van de overhead en de productiviteit in het primair proces. Het excuus “onze overhead is hoog om ons directe personeel productiever te laten zijn” gaat dan ook niet op. Wel zien we dat een zekere mate van financiële druk leidt tot lagere overhead, zonder dat dit per definitie een negatief effect heeft op de productiviteit.
  3. Ook voor grote organisaties kan het effectief zijn om de overhead te centraliseren. Wel vereist dit strakke afstemming met de interne afnemers. Een belangrijk voordeel van centrale positionering van de overhead is de zichtbaarheid binnen de organisatie.
  4. Het management en inrichting van de overhead functies moet niet te complex zijn. Bovendien moet er enige financiële druk op de overheadafdelingen rusten.
  5. Benchmarkonderzoek in combinatie met een Overhead Value Analysis kunnen helpen bij het in beeld brengen van overcapaciteit en tegelijkertijd het verhogen van de waarde van de overhead diensten.

Voor meer informatie over benchmarking en Mark Huijben, klik hier.

Voor meer informatie over Overhead Value Analyse, klik hier.

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: