Beloning RvC gestegen

Utrecht, 28 september 2010 – Raden van commissarissen van AEX- bedrijven en midcapfondsen hebben in 2009 hun bezoldiging met gemiddeld 4% zien stijgen. De toename verschilt sterk per bedrijf; bij de helft van de bedrijven is de bezoldiging van commissarissen gelijk gebleven. Bij 37% van de bedrijven is de vergoeding gestegen, waarvan bij 11% met meer dan 20%. Bij 15% is de vergoeding gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot naar de beloning en besturingsstructuur van alle AEX- en midcapbedrijven.

De bezoldiging van commissarissen bestaat uit diverse onderdelen. Een vaste basisvergoeding, een extra commissievergoeding en een onkostenvergoeding. Uit het onderzoek blijkt dat de bezoldiging van een lid bij een AEX fonds gemiddeld € 62.000 bedraagt, en van een voorzitter €136.000. Bij een AMX fonds krijgt een commissarislid gemiddeld € 40.000 en de voorzitter € 55.000.

“De bezoldiging van commissarissen wordt vastgesteld in de aandeelhoudersvergadering,” geeft consultant Christiaan Gort van Berenschot aan,“de hoogte is in principe gebaseerd op de zwaarte van de functie en de benodigde inzet.”

De verantwoordelijkheid van commissarissen is de afgelopen jaren toegenomen naar aanleiding van  de code Tabaksblat en aanvullingen daarop van de commissie Frijns. Daarnaast vraagt de aandeelhouder steeds meer een actieve en kritische houding van de commissarissen.

Senior managing consultant Rutger Verbeet: “De set van noodzakelijke competenties wordt voor commissarissen steeds zwaarder. Voor bedrijven wordt het steeds lastiger om geschikte commissarissen te vinden. De huidige ontwikkelingen appelleren in toenemende mate aan de individuele kwaliteiten van de commissaris.”

De bezoldiging van commissarissen steeg in de afgelopen tien jaar jaarlijks met gemiddeld 5%. In 2008 was er zelfs sprake van een uitschieter van 10%. Het afgelopen jaar waren de  stijgingen het grootst in de transportsector met gemiddeld 13% en de financiële sector met gemiddeld 9%.

Christiaan Gort: “De toename van de vergoedingen van commissarissen komt door de toegenomen druk op de toezichthoudende rol van raden van commissarissen. Dit verklaart dan ook de stijging in die sectoren die het zwaarst door de economische crisis zijn getroffen.”

Klik HIER voor het oorspronkelijke persbericht

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: