Onzekerheid voor 2020

Waar gaan we naartoe? Die vraag bereikt ons als adviseurs voortdurend. Vooral in onzekere tijden lijkt dit de gemoederen enorm bezig te houden. Wat brengt de toekomst? Hoe beweegt de markt? Welke invloed krijgt Azië op onze business? Waar halen we in de toekomst gekwalificeerd personeel nog vandaan? Hoe dekken we ons in tegen risico’s die we nu nog niet eens kennen?

Meestal is bij dit soort vragen de blik gericht op de nabije toekomst. Een business plan dat ontwikkeld wordt kijkt zelden verder dan een horizon van zo’n 5 jaar. Terecht, volgens mij, want bij het denken vanuit de huidige realiteit is het niet verantwoord om aanname op aanname te stapelen en daarmee 10 jaar verder te willen kijken; de onzekerheid is daarvoor veel te groot en de voorspelbaarheid veel te laag.

Een beter passende tool hiervoor is die van scenarioplanning. Hierbij laat je los wat de werkelijkheid om ons heen laat zien (niet “out-of-the-box” maar “weg-met-de-box” denken). Focus ligt op ontwikkelingen, ofwel bewegingen, waarvan het belang en de invloed hoog zijn. Hier zitten zowel trends tussen (waarbij de bewegingsrichting helder is) als onzekerheden. Met name dat laatste maakt voor een krachtig instrument, doordat je niet zo zeer voorspelbaarheid van alternatieve toekomsten in kaart brengt, maar voorstelbaarheid. Van daar uit formuleer je vervolgens realistische en robuuste strategieën, ook voor de lange termijn.

Onze vrienden van Innovatief Organiseren (Edwin Lambregts en Richard Puyt) hebben op 17/maart een mooie bijeenkomst georganiseerd voor hun lezers. Hierbij werd scenarioplanning ingezet om de kennisintensieve organisatie in 2020 in kaart te brengen. De resultaten van de dag zijn grotendeels op film vastgelegd, en een absolute aanrader voor eenieder die geïnteresseerd is in kenniswerk in 2020 of in scenarioplanning als methode. Kijk voor de resultaten en mooie filmpjes op de site van Innovatief Organiseren of op de youtube pagina van Richard.

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: