Een consistente topstructuur leidt tot betere prestaties

Uit onderzoek van Berenschot naar de besturingsstructuur van alle AEX- en midcapbedrijven, blijkt dat AEX- en midcapbedrijven met een consistente topstructuur de afgelopen drie jaar beter presteerden dan bedrijven met een inconsistente topstructuur. Deze bedrijven hadden gemiddeld een positieve groei van de netto winst, terwijl bedrijven met een inconsistente structuur een negatieve groei hadden.

Topstructuur indelingenDe topstructuur van AEX- en midcapbedrijven bestaat gemiddeld uit drie of vier businessunits die georiënteerd zijn op verschillende functies, producten, markten of geografische gebieden. 73% van deze bedrijven hebben een consistente topstructuur wat betekent dat de verschillende businessunits allemaal volgens dezelfde oriëntatie zijn ingericht. 27% van de bedrijven hebben echter een inconsistente topstructuur; de businessunits hebben meerdere oriëntaties.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven met een consistente inrichting van de topstructuur de afgelopen drie jaar beter presteerden. Deze bedrijven zijn harder gegroeid en hebben gemiddeld een positieve groei van de netto winst. Bedrijven met een inconsistente topstructuur laten gemiddeld echter een negatieve groei van de netto winst zien.

tabel.jpg (11 Kb)

“Overzichtelijke en consistente structuren bieden duidelijkheid in de aansturing en maken externe verantwoording makkelijker”, zegt organisatieadviseur Christiaan Gort. Daarom verbazen de uitkomsten hem niet: “structuren met meerdere oriëntaties vereisen veel energie voor interne afstemming wat ten koste gaat van marktgerichtheid.”

In lijn hiermee blijkt ook uit het onderzoek dat er een trend is naar vereenvoudiging van de besturing van bedrijven. De omvang van de Raden van Bestuur is de afgelopen jaren namelijk gedaald van gemiddeld 4,4 in 2006 naar 3,8 leden in 2008.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat eenvoud loont. Maar eenvoudige structuren zijn geen antwoord op de realiteit: “Steeds meer organisaties, ook in de non-profit sector, moeten voor een goed resultaat sturen op meerdere dimensies”, zegt organisatieadviseur Jeroen Nijzink. “Het blijkt vooralsnog lastig om daar structuurmatig een effectieve invulling aan te geven”.

Organogram oriëntaties

Advertenties

Over Roel van Lanen
Roel van Lanen has international experience in the fields of strategy, finance, corporate recovery and business growth. Roel has extensive experience advising clients on strategic issues ranging from scenario planning to cost reductions. Additionally he supported companies through complex operational changes. Currently Roel works as a senior strategy consultant with Berenschot in the Netherlands, primarily focusing on organizational development and efficiency, strategic market studies, and complex (international) restructuring efforts. Customers typically work in financial and professional services, as well as utilities (energy), health care, and production industry. Roel is an experienced program- and projectmanager who regularly teaches workshops and holds lectures, and publishes articles on strategy in various media and on his blog, Business Strategies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: