Voorspellen blijft lastig

jsf2Laatste tijd komt het CPB regelmatig in het nieuws. CPB heeft kritiek op de berekeningen die PwC heeft uitgevoerd ten aanzien van de indirecte werkgelegenheid rond het JSF programma. Mijns inziens is dat terechte kritiek omdat de cijfers nogal geflateerd in de pers zijn gekomen.

Totaal gaat het om 50.000 banen maar dan over een periode van 50 jaar.

 

De bijna 50.000 arbeidsjaren in het rapport hebben betrekking op de gecumuleerde werkgelegenheid over de hele periode van het JSF programma, dus van 2001 tot 2052. Op basis van de gegevens in het rapport van PwC kan de werkgelegenheid door het CPB worden vertaald naar een werkgelegenheid van ongeveer 200 personen gemiddeld per jaar in de periode 2001-2015 en ongeveer 600 personen gemiddeld per jaar in de periode 2015-2052. In de eerste periode werken voornamelijk onderzoekers; in de tweede periode werkt het personeel voornamelijk aan de fysieke productie van de JSF. Aan indirecte werkgelegenheid, spin-offs en spillovers werken gemiddeld per jaar in totaal ook ongeveer 600 personen in de periode 2015-2052.

Ik had zelf ook wat berekeningen gemaakt op de achterkant van een sigarendoos en kwam een stuk lager uit.

 

Directe toeleveranciers

Derden  

Stel multiplier 1.5 en 25% uitbesteed bij Nederlandse toeleveranciers

JSF

$ 10 -12 miljard

-> Directe werkgelegenheid  450- 600 fte per jaar

$ 2-3 miljard

-> Indirecte werkgelegenheid  200-300 fte per jaar

Niet – JSF

Bij 10% multiplier: $  1 miljard

Werkgelegenheid:   45- 60 fte per jaar

$ 0,25 miljard

Werkgelegenheid: 20-30 fte

Dit sluit aan op de conclusies van het CPB. Grootste verschil zit in de aanname van de mate van uitbesteding. Alleen het CPB gaat nog een stuk verder. Ze geeft aan dat het volledig om verdringingseffect gaat. Dat lijkt mij wat overdreven want het zijn toch reële orders die binnen komen en die extra zijn. Zeker op de aantallen waar men hier over praat (totaal circa 1200 fte per jaar) mag je het zien als extra arbeid.  Als werkgelegenheidsinstrument zijn er natuurlijk wel veel kosteneffectievere methodes om 1200 banen in Nederland te behouden.

Vreemd dat CPB trouwens zo kritisch is op deze berekeningen aangezien ze zelf de kredietcrisis niet zag aankomen en met terugwerkende kracht de prognoses aanpast. Blijkbaar kunnen ze zelf ook niet zo goed voorspellen.

Advertenties

Over Luddo Oh
Luddo Oh, bedrijfseconoom, heeft meer dan 20 jaar advieservaring in het begeleiden van organisaties met een financieel vraagstuk. Zijn specialisatie ligt op het snijvlak van financieel management en strategie. Hij adviseert klanten in de industrie, financiële en zakelijke dienstverlening. Hij heeft diverse projecten uitgevoerd op het gebied van reorganisaties, overhead doorlichtingen, fusies, benchmarking, kostenreducties, cost management, performance management, businessplanning en scenario analyse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: