Beurskoopjes?

Er wordt veel geschreven in de pers over de ontwikkeling van de beurs. Sinds het begin van het jaar is de AEX meer dan gehalveerd met name door daling van de financials.  De vraag is of we de bodem hebben bereikt, want de effecten van de kredietcrisis op de reële economie zijn nog niet helder.

Het is bijna ongelooflijk dat de helft van waarde van de ondernemingen is verdampt. De beurs blijft een kwestie van handel van het laatste marginale aandeel, wordt beinvloed door geldstromen en weerspiegelt derhalve niet de waarde van de onderneming. De markten zijn blijkbaar niet efficiënt.

Nog een indicatie is vergelijking van de beurswaarde met de intrinsieke waarde van de onderneming op de balans. Een klassieke ratio die wordt gehanteerd is de Tobin’s Q. Dit geeft de verhouding tussen de beurswaarde en de vervangingswaarde van de activa. Zolang de waarde boven de 1 bevindt is waarde van de onderneming in feite meer waard dan liquidatie waarde. Bij bijna de helft van de AEX en midkap fondsen is de beurswaarde lager dan de intrinsieke waarde. Het zijn met name de financials de organisaties die winstwaarschuwingen of saneringen hebben aangekondigd. Ook is het interessant deze ratio te vergelijken met de koers/winst verhouding. Dit geeft een indicatie van toekomstig winspotentieel.

In Amerika is de Tobin’q over een groot aantal jaren geanalyseerd. Daaruit blijkt dat historische deze ratio rond de 1 fluctureerd met een extreem hoogtepunt bij de internet hype in 2000. De koers is dus nu eigenlijk weer genormaliseerd.

We zitten blijkbaar weer op het normale niveau.

Advertenties

Over Luddo Oh
Luddo Oh, bedrijfseconoom, heeft meer dan 20 jaar advieservaring in het begeleiden van organisaties met een financieel vraagstuk. Zijn specialisatie ligt op het snijvlak van financieel management en strategie. Hij adviseert klanten in de industrie, financiële en zakelijke dienstverlening. Hij heeft diverse projecten uitgevoerd op het gebied van reorganisaties, overhead doorlichtingen, fusies, benchmarking, kostenreducties, cost management, performance management, businessplanning en scenario analyse.

One Response to Beurskoopjes?

  1. rlanen says:

    Waarschijnlijk zitten we inmiddels zelfs al weer wat onder het “normale niveau”, gezien de ontwikkelingen in Q3. Desalniettemin is het nog altijd een natuurlijke (zij het heftige) correctie van de bubbel piekend in 2000.
    Wat ik me afvraag: gaan de pieken in de toekomst steeds heviger worden op de Q-ratio?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: