Buitenlandse bedrijven groeiversnellers voor NL

Berenschot heeft in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) een onderzoek uitgevoerd naar het effect van buitenlandse bedrijven in Nederland. Uit het onderzoek blijkt een duidelijk meerwaarde van de buitenlandse bedrijven met directe en indirecte economische effecten.

Buitenlandse bedrijven zijn groeiversnellers voor de Nederlandse economie, want ze groeien sneller, behalen hogere winstmarges, exporteren meer en creëren meer indirecte werkgelegenheid.

Buitenlandse bedrijven hebben meer kenmerken van succesvolle bedrijven dan het gemiddelde Nederlandse bedrijf. Ze zijn actief in sectoren die veel indirecte werkgelegenheid creëren en realiseren binnen die sectoren meer indirecte werkgelegenheid dan het gemiddelde Nederlandse bedrijf in die sector. Buitenlandse bedrijven besteden meer ondersteunende diensten uit dan Nederlandse bedrijven.

Elke nieuw gecreëerde baan bij een buitenlandse bedrijf leidt tot 1,5 fte aan indirecte werkgelegenheid bij toeleveranciers. Buitenlandse bedrijven geven een hoge prioriteit aan het kennisniveau binnen de organisatie. Ze zijn actiever in internationale en nationale netwerken dan Nederlandse bedrijven en hebben meer hoogopgeleiden in dienst dan het gemiddelde Neder-landse bedrijf. Nog meer groeiversnellers zijn aan te trekken door:

 1. Het pro-actief ontwikkelen van netwerken in Nederland en bewerken in het buitenland, waarin Nederlandse en buitenlandse bedrijven samenkomen.
 2. Het vestigingsklimaat continu te verbeteren, waarbij EZ zover moet durven gaan dat men kiest voor specifieke kansrijke subsectoren en bereid is in sommige gevallen ook de exploitatie van innovaties te ondersteunen.
 3. Bij het aantrekken van buitenlandse bedrijven dient EZ zich te richten op het gehele bedrijfsproces en samen met de investeerder te analyseren welke voordelen Nederland biedt.
 4. Er zorg voor te dragen dat EZ betrokken blijft bij de grootste investeerders: om hen blijvend te ondersteunen, om van hen te leren en om vooraan te staan wanneer vervolginvesteringen worden overwogen.

Advertenties

Over Luddo Oh
Luddo Oh, bedrijfseconoom, heeft meer dan 20 jaar advieservaring in het begeleiden van organisaties met een financieel vraagstuk. Zijn specialisatie ligt op het snijvlak van financieel management en strategie. Hij adviseert klanten in de industrie, financiële en zakelijke dienstverlening. Hij heeft diverse projecten uitgevoerd op het gebied van reorganisaties, overhead doorlichtingen, fusies, benchmarking, kostenreducties, cost management, performance management, businessplanning en scenario analyse.

One Response to Buitenlandse bedrijven groeiversnellers voor NL

 1. Te lezen op de site van het Ministerie van EZ, vorige week:

  ——————————————————————
  Buitenlandse investeerders goed voor werkgelegenheid

  16 maart 2010 | persbericht | Kredietcrisis

  Ondanks de economische crisis zijn de buitenlandse investeringen in Nederland in 2009 verder toegenomen. De totale investeringen hadden een waarde van 3.142 miljoen euro. Zij leveren op termijn 2.870 nieuwe arbeidsplaatsen op. Bij tien projecten was er tevens sprake van behoud van arbeidsplaatsen, te weten 1.017. Hiermee komt het totaal aantal arbeidsplaatsen voor 2009 uit op 3.887.
  ——————————————————————

  Volgens mij is dit dus geen nieuws. OK, leuk om te lezen dat ondanks de crisis investeringen zijn toegenomen. Maar ja, we lopen in NL nou eenmaal een beetje achter, zowel bij het ingaan van de crisis als bij het herstel. Dus dat buitenlandse investeringen eerder op gang komen is dan ook weinig verrassend.

  Veel interessanter is m.i. de conclusie in bovenstaand artikel uit 2008: het gaat niet alleen om de euro die geïnvesteerd wordt zelf, maar om wat die euro allemaal teweeg brengt, bijvoorbeeld bij toeleveranciers. De multiplier verhoogt het belang van buitenlandse investeringen alleen nog maar meer! Dus dat van der Hoeven vorige week zegt: “Eens te meer blijken handel en buitenlandse investeringen niet alleen de motor van onze economie, maar zelfs de weg uit de crisis te zijn.” Tsja, dan denk ik: duh!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: