Kwart beursfondsen interessant voor private equity

Uit eigen onderzoek van Berenschot blijkt dat een kwart van de beursfondsen interessant is voor overname door private equity. In de meeste gevallen uit het oogpunt van een snoei- en/of ontvlechtingsscenario en soms vanwege een groeiscenario. Hoofdconclusie: de beste bescherming tegen een ongewenste overname door private equity is een duidelijke en snel waar te maken strategie.

Voor het onderzoek Barbaren aan de poort – wie zijn de volgende kandidaten? scoorde Berenschot de 75 Nederlandse beursfondsen op achttien indicatoren voor aantrekkelijkheid voor overname door private equity-partijen. Het ging om negen financiële indicatoren op het gebied van winstgevendheid, beurswaarde, financieringsstructuur, groei of winstmogelijkheden en negen strategische indicatoren op het gebied van mogelijkheden tot groei of ontvlechten, aantrekkelijkheid van de markt, marktpositie en kwaliteit van het management.

20 van de 75 bedrijven scoren hoog op meer dan 30% van de genoemde indicatoren en zijn interessant voor private equity: vijftien vanwege potentieel voor rendementsverbetering en/of gedeeltelijke verkoop in een snoeiscenario en vijf vanwege mogelijkheden voor versnelde groei in een groeiscenario. ‘Ondernemingen die het doelwit worden van durfkapitalisten, zijn ondergewaardeerd, hebben een groot onbenut groeipotentieel, omvangrijke liquide middelen, een onsamenhangend activiteitenpakket of onvoldoende rendement, stuk voor stuk factoren die door tijdig investeren in strategievorming en executie voorkomen kunnen worden.’

Een heldere strategie leidt tot een waardering van het bedrijf op voldoende niveau en verkleint de kans dat een durfkapitalist het bedrijf voor een veel hogere prijs kan doorverkopen. Andere maatregelen ter zelfverdediging zijn eerder investeren in innovatie en trachten marktleiderschap te bereiken. Een goed strategisch plan en dito executie is overigens voor ondernemingen met een investeringsbehoefte dè manier is om financiering los te krijgen bij private equity.  Ook hier is de aanval de beste verdediging. Ondernemingen die zichzelf beschouwen als mogelijk doelwit, doen er goed aan een doortastend rendementsverbeteringsprogramma op te starten. Daarbij dienen de strategie, markt, financiën en de executie op orde gebracht te worden.

Advertenties

Over Luddo Oh
Luddo Oh, bedrijfseconoom, heeft meer dan 20 jaar advieservaring in het begeleiden van organisaties met een financieel vraagstuk. Zijn specialisatie ligt op het snijvlak van financieel management en strategie. Hij adviseert klanten in de industrie, financiële en zakelijke dienstverlening. Hij heeft diverse projecten uitgevoerd op het gebied van reorganisaties, overhead doorlichtingen, fusies, benchmarking, kostenreducties, cost management, performance management, businessplanning en scenario analyse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: